Швейцарска рулада
Швейцарско руло е шоколадовата торта на лятото. Тази богата на какао рулада е пълна с пухкава бита сметана и гарнирана с шоколадов ганаш за лек, кремообразен, но интензивно удовлетворяващ десерт.
Швейцарското руло е най-добре да се яде в деня, в което е направено, но ще се нареже най-хубаво, ако го оставите в хладилника поне за 2 часа, за да стегне наистина. Ако го държите по-дълго, покрийте го с найлоново фолио веднага щом ганашът стегне.
съставки
ПЛОТ
Спрей за готвене
60 гр. универсално брашно
20 г неподсладено какао на прах
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
4 големи яйца, на стайна температура
133 гр. гранулирана захар
1/2 чаена лъжичка сол
60 ml растително масло
1 супена лъжица чист екстракт от ванилия
ПЪЛНЕНЕ И МОНТАЖ
3 лъжици. пудра захар
1 супена лъжица чист екстракт от ванилия
480 мл студена бита сметана
170 гр. черен шоколад (за предпочитане 60% до 70% какао), нарязан
1 супена лъжица мед или царевичен сироп
1/8 чаена лъжичка кошер сол
ИНСТРУКЦИИ
ТОРТА
Етап 1
Загрейте фурната до 350°. Напръскайте лист за печене с размери 17"-x-12" със спрей за готвене; постелете дъното на листа с пергамент.
Стъпка 2
В средна купа разбийте заедно брашното, какаото на прах и бакпулвера.
Стъпка 3
В голямата купа на миксер, снабден с приставката за разбиване, разбийте яйцата, гранулираната захар и солта на средно ниска скорост, докато се смесят. Увеличете скоростта до висока и разбийте до бледожълто и утрояване на обема си, 4 до 6 минути (разбитите яйца трябва да образуват жилка, която остава на повърхността за няколко секунди, когато бъркалката се вдигне от купата).
Стъпка 4
Намалете скоростта на миксера до ниска. Изсипете олиото и ванилията отстрани на купата и разбийте, докато се смесят.
Стъпка 5
Изключете миксера и поръсете сухите съставки. Разбийте на ниска скорост, докато се смеси почти напълно, след което разбъркайте, за да комбинирате с шпатула.
Стъпка 6
Изсипете тестото в подготвената тава, като загладите с шпатула (няма да се разтече, докато се пече, така че не забравяйте да го разнесете до краищата).
Стъпка 7
Печете тортата, докато бухне и започне да се свива от стените на тигана, 8 до 12 минути.
Стъпка 8
Веднага покрийте тигана с фолио, като подгънете краищата, за да улови парата. Оставете да се охлади до стайна температура, около 20 минути.
ПЪЛНЕНЕ И МОНТАЖ
Етап 1
В голяма купа, с помощта на ръчен миксер (или в купа на стоящ миксер, почистена с приставката за разбиване), разбийте сладкарската захар, ванилията и 236 мл тежка сметана за разбиване на средно висока скорост, докато се образуват меки върхове, от 2 до 3 минути.
Стъпка 2
Открийте тортата - трябва да е със стайна температура. С помощта на краищата на пергамента прехвърлете тортата върху голяма работна повърхност. С помощта на офсетна шпатула или голям нож разпределете разбитата сметанова смес по цялата повърхност на тортата.
Стъпка 3
Подредете тортата така, че късият край да е обърнат към вас.Започвайки с късия край, който е най-близо до формата, прегънете ръба на тортата, за да започнете да навивате. Продължете да навивате, като отлепяте пергамента и го използвате, за да насочвате рулото едновременно, докато цялата торта бъде навита. Охладете тортата до готовност за употреба.
Стъпка 4
Поставете шоколада в средно топлоустойчива купа. В малка тенджера на среден огън загрейте останалите 144 мл тежка сметана, докато заври. Сваля се от котлона и се залива с шоколада. Оставете да престои 2 минути, след което разбъркайте, докато шоколадът се разтопи в крема, образувайки гладък, копринен ганаш. Смесете меда и солта.
Стъпка 5
Поставете тортата върху решетка, поставена в тава за печене. Изсипете ганаша върху тортата, като го разпределите надолу и около страните на гладък, равен слой с помощта на шпатула или нож за масло.
Стъпка 6
Оставете тортата да престои на стайна температура, докато изсъхне, около 30 минути. С помощта на 2 шпатули повдигнете върху чиния. Покрийте хлабаво и охладете до готовност за сервиране.
Добър апетит !