Японски чийзкейк
Научете се да овладявате това класическо японско ястие в собствения си дом! Бъдете готови да разбиете много белтъци, за да създадете тази пухкава и кремообразна текстура.
Общо време Време за приготвяне Време за готвене
1 час 45 мин. 25 мин. 1 час 20 мин
За 6 порции
Cъставки
• 7 супени лъжици масло
• крема сирене (100 гр.)
• мляко (130 мл)
• 8 жълтъка
• брашно (60 гр.)
• царевично нишесте (60 g)
• 13 големи белтъка
• гранулирана захар (130 g)
• топла вода, за печене
• боровинки (340 гр.), за сервиране
• сироп, за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 320°F (160°C).
В малка тенджера на среден огън смесете маслото, крема сиренето и млякото, докато се разтопят и станат гладки. Свалете го от котлона и го оставете да изстине.
В голяма купа разбийте жълтъците до хомогенност, след това бавно изсипете сместа от крема сиренето, като разбъркате до хомогенност.
Пресейте брашното и царевичното нишесте, като разбъркате, за да сте сигурни, че няма бучки.
В друга голяма купа разбийте белтъците с ръчен миксер, докато се образуват меки върхове. Постепенно добавете захарта, като продължавате да разбивате, докато се образуват твърди върхове.
Разбъркайте около ¼ от белтъците също в жълтъчната смес, след което повторете с останалите белтъци, докато тестото стане гладко.
Намаслете дъното на кръгла форма с размери 23 х 7,5 см, след което покрийте дъното и стените с хартия за печене. Ако използвате тава с пружинна форма, не забравяйте да увиете дъното и страните изцяло във фолио два пъти, за да предотвратите изтичане.
Изсипете тестото в тигана и разклатете, за да освободите всички големи въздушни мехурчета.
Поставете тавата в по-голяма тава, постлана с 2 хартиени кърпи на дъното. Хартиените кърпи гарантират, че топлината се разпределя равномерно по дъното на тигана. Напълнете по-голямата тава с гореща вода до около 2 см височина.
Печете 25 минути, след това намалете котлона до 140°C и печете още 55 минути, докато тортата почти удвои височината си.
Извадете от фурната и внимателно обърнете тортата върху доминиращата си ръка и отстранете хартията. Бъдете много внимателни, тортата ще бъде гореща. Можете също така да обърнете тортата върху чиния, но това ще накара тортата да се издуха повече.
Залейте отгоре със сиропа и сервирайте с боровинки още топли!
Наслади се!