Кремова торта Шантили
Торт шантильи
Chantlly Cake — классическое кондитерское изделие, великолепный десерт из простых ингредиентов. Мягкий бисквит, взбитые сливки и сливки в изысканной и легко узнаваемой форме идеально подходят для дней рождений и особых случаев, чтобы отпраздновать с семьей или друзьями.
Рецепт торта шантильи
ИНГРЕДИЕНТЫ
Для бисквита
140 г яиц (около 3 средних яиц)
140 г яичного желтка (около 6 яичных желтков)
170 г сахарного песка
80 г муки 00
40 г картофельного крахмала
О сиропе
100 г воды
50 г сахарного песка
Портокалова кора
Лимонова кора
За крема Шантили
600 г сметана
60 г пудра захар
Торта Шантили е един от най-известните десерти, които винаги съм срещала по витрините на сладкарските магазини, лесно разпознаваема по горната част, на която се редуват решетка от крем и много капки крем. Торта, която е емблема на празничните поводи и защото всички я харесват.
Етап 1
Няколко часа преди да приготвите тортата Шантили, пригответе сиропа. Оставете водата и захарта с портокаловата и лимоновата кора да заври. Разбърквайте захарта от време на време, докато се разтвори напълно, изключете котлона, оставяйки кората да се влива в продължение на няколко часа. Когато приготвите кекса, започнете да разбивате яйцата, жълтъците и захарта в миксер (или в купа на миксера).
Етап 2
Когато получите бистра и пенлива маса, добавете малко по малко пресятото брашно и нишестето, като продължавате да работите, за да се смесят идеално. Прехвърлете сместа в намазнена и набрашнена форма с диаметър 21 см и печете в предварително загрята фурна на 180°C за 25-35 минути.
Етап 3
Извадете пандишпана от фурната и го оставете да изстине. Когато се охлади, отстранете леко златистата коричка за готвене от краищата и повърхността. След това го нарежете на три диска и ги оставете настрана.
Етап 4
Междувременно трябва да сте приготвили крема по нашата рецепта и да го оставите да изстине, като го покриете с хранително фолио. След това разбиваме сметаната, много студена от хладилника, заедно с пудрата захар: трябва да се разбие, но да остане лъскава.
Етап 5
Сглобете десерта. Подредете първия пандишпанов диск върху работен плот или чиния за сервиране. Навлажнете го леко със сиропа с помощта на четка. След това с помощта на шпатула нанесете слой от разбита сметана.
Етап 6
Застъпете втория диск, намокрете го, намажете с крем и застъпете третия. Натиснете леко, за да стане тортата права, намокрете и нея и я покрийте с малко крем. Изравнете добре и прехвърлете останалия крем в два сак-а-поше, единият с плосък назъбен накрайник, а другият с накрайник във формата на звезда.
Етап 7
Покрийте страните на тортата с крем, като използвате шпатула, за да създадете стъпаловидна шарка (както е показано на снимката). Украсете повърхността с изкуствена решетъчна шарка (с помощта на накрайника за тръби), а външния ръб с гирлянд от бита сметана.
Етап 8
Сверху полейте ванильным кремом и сразу же подавайте торт шантильи или охладите.
Наслаждаться!