Класически шоколадов мус
Здравейте, скъпа ни, страстен към готвенето ! 😊
Днес ще ви помогнем да приготвите вкусен шоколадов мус! 😄
Ще имаш нужда:
- 220 gr. ciocolată veritabilă neagră (72% cacao)
- 250 ml. frișcă lichidă
- două ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
- 1 lingură zahăr pudră
- 1 lingură zahăr cristalizat
- 60 ml. apă fierbinte
- bol pentru amestecare conic
- spatulă
Ще готвите така:
Ще начупите шоколада на малки парченца и ще ги смесите с 50 мл. течна сметана в стъклена купа. Ще поставите купата на парната баня и ще бъркате непрекъснато, докато шоколадът се разтопи. Ще вземете купата от парната баня и постепенно добавяте 60 мл. гореща вода, като се разбърква бавно. Отделно разбъркайте жълтъците с пудрата захар до хомогенност на сместа и добавете предишния резултат върху сместа от шоколад и течна сметана, като бъркате енергично, за да избегнете коагулацията на жълтъка.
В друга купа разбъркайте белтъците с щипка сол до получаване на гъста пяна и постепенно добавете кристализираната захар върху белтъците и разбъркайте добре до получаването на лъскав крем от меренга. Отделно ще разбъркате останалата течна сметана до получаване на гъста пяна и ще поставите шоколадовата смес в хладилника (след като е достигнала стайна температура) за 10 минути. С помощта на силиконова шпатула ще смесите шоколада със сметаната и крема за меренга и получената маса ще разпределите в кетъринг чаши и ще ги поставите в хладилник за поне час преди консумация.
Съвети и трикове:
За да бъде рецептата за мус перфектна, е добре да спазвате следните прости правила:
- изберете шоколад с поне 70% какао - твърде ниското съдържание ще доведе до втечняване на крема, докато при съдържание на какао по-високо от 90%, кремът ще придобие текстура на пудинг,
- при добавяне на жълтъците, разтопеният шоколад трябва да е течен и горещ; в противен случай яйцата се втвърдяват,
смесването на съставките в миксера трябва да става на средна скорост, в противен случай ще се създадат големи въздушни мехурчета, които ще увредят текстурата на крайния продукт, - течната сметана трябва да се съхранява в хладилник поне 24 часа преди употреба,
- след приготвянето кремът трябва да се съхранява в хладилник поне един час преди консумация.
Любопитни сме как ще изглежда приготвеният от вас мус, затова ви каним да ни го покажете във FB или IG страницата! 😊
Желаем ви страхотен апетит и много вдъхновение,
Екипът на GustaPro