Класически шоколадов мус

Здравейте, скъпа ни, страстен към готвенето ! 😊


Днес ще ви помогнем да приготвите вкусен шоколадов мус! 😄


Ще имаш нужда:

  • 220 gr. ciocolată veritabilă neagră (72% cacao)
  • 250 ml. frișcă lichidă
  • două ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 1 lingură zahăr cristalizat
  • 60 ml. apă fierbinte
  • bol pentru amestecare conic
  • spatulă 

Ще готвите така:


Ще начупите шоколада на малки парченца и ще ги смесите с 50 мл. течна сметана в стъклена купа. Ще поставите купата на парната баня и ще бъркате непрекъснато, докато шоколадът се разтопи. Ще вземете купата от парната баня и постепенно добавяте 60 мл. гореща вода, като се разбърква бавно. Отделно разбъркайте жълтъците с пудрата захар до хомогенност на сместа и добавете предишния резултат върху сместа от шоколад и течна сметана, като бъркате енергично, за да избегнете коагулацията на жълтъка.


В друга купа разбъркайте белтъците с щипка сол до получаване на гъста пяна и постепенно добавете кристализираната захар върху белтъците и разбъркайте добре до получаването на лъскав крем от меренга. Отделно ще разбъркате останалата течна сметана до получаване на гъста пяна и ще поставите шоколадовата смес в хладилника (след като е достигнала стайна температура) за 10 минути. С помощта на силиконова шпатула ще смесите шоколада със сметаната и крема за меренга и получената маса ще разпределите в кетъринг чаши и ще ги поставите в хладилник за поне час преди консумация.

Съвети и трикове:

За да бъде рецептата за мус перфектна, е добре да спазвате следните прости правила:

  • изберете шоколад с поне 70% какао - твърде ниското съдържание ще доведе до втечняване на крема, докато при съдържание на какао по-високо от 90%, кремът ще придобие текстура на пудинг,
  • при добавяне на жълтъците, разтопеният шоколад трябва да е течен и горещ; в противен случай яйцата се втвърдяват,
    смесването на съставките в миксера трябва да става на средна скорост, в противен случай ще се създадат големи въздушни мехурчета, които ще увредят текстурата на крайния продукт,
  • течната сметана трябва да се съхранява в хладилник поне 24 часа преди употреба,
  • след приготвянето кремът трябва да се съхранява в хладилник поне един час преди консумация.

Любопитни сме как ще изглежда приготвеният от вас мус, затова ви каним да ни го покажете във FB или IG страницата! 😊

Желаем ви страхотен апетит и много вдъхновение,
Екипът на GustaPro

Продукти, използвани в рецептата
15%
Черен шоколад 72% 3 кг CHN72XXA3 BARBARA
124.92 106.17 ЛВ
Цената е посочена за 3 Kg
Черен шоколад 72% 3 кг CHN72XXA3 BARBARA Добави
Млечна сметана UHT 36% MLK
15.4 ЛВ
Цената е посочена за 1 Литър
Млечна сметана UHT 36% MLK Добави
Продадено
Кристали от розова захар 1 КГ 5081112 DER
26.87 ЛВ
Цената е посочена за 1 Бр
Кристали от розова захар 1 КГ 5081112 DER
Продадено
Многофункционална силиконова шпатула 31 см 9271038 DECORA
16.12 ЛВ
Цената е посочена за 1 брой
Многофункционална силиконова шпатула 31 см 9271038 DECORA
Продадено
Конусовидна купа за смесване от неръждаема стомана d 30 см Обем 4,3 Л 14029_LACOR
17.73 ЛВ
Цената е посочена за 1 Бр
Конусовидна купа за смесване от неръждаема стомана d 30 см Обем 4,3 Л 14029_LACOR
Продадено
Чаша catering BIJOUX 60 мл светло зелен квадрат 257101140 60 бр. ACS
23 ЛВ
Цената е посочена за 1 Комплект
Чаша catering BIJOUX 60 мл светло зелен квадрат 257101140 60 бр. ACS
× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!