Galette/Рустик тарт с маскарпоне и ягоди
Galette/Рустик тарт с маскарпоне и ягоди
Този път искахме да минем по селския път и да направим нещо по-просто. Искахме също да го направим без захар.
СЪСТАВКИ
120 г пълнозърнесто брашно
3 супени лъжици сироп от кафяв ориз (може да замените с мед или захар
кашлица)
0,5 чаена лъжичка сол
115 г студено масло, нарязано на кубчета
1 голям жълтък
2 супени лъжици тежка сметана
ПЪЛНЕЖ:
200 г ягоди, обелени и нарязани на две
100 г маскарпоне
4 супени лъжици сироп от кафява захар/ванилия/орех
1 чаена лъжичка лимонова кора
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
1 леко разбито яйце.
ИНСТРУКЦИИ
Започнете с направата на тестото. Добавете брашното и солта в купата на стоящ миксер, снабден с приставка за лопатка, и разбъркайте на ниска скорост, за да се комбинират. Добавете маслото и разбъркайте на ниска скорост, докато маслото стане колкото орехи.
Комбинирайте сиропа от кафяв ориз, яйчния жълтък и сметаната в малка купа и разбийте, за да се комбинират. С миксер на ниска степен, бавно напръскайте сместа от яйчен жълтък, докато се смеси.
Извадете тестото от купата и го поставете върху леко набрашнена маса. Не се притеснявайте, ще изглежда много пълно и използвайте дланта си, за да избутате тестото напред и да го изравнете. Накрая оформете диск и увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за поне 1 час.
Комбинирайте ягодите в купа с 2 супени лъжици сироп от кафяв ориз и оставете настрана. В отделна купа смесете маскарпонето, лимоновата кора и останалия сироп от кафяв ориз. Разбъркайте преди да добавите яйцето.
Загрейте фурната на 180 градуса по Целзий. Извадете тестото от хладилника и го поставете върху леко набрашнена хартия за печене.
Разточете на кръг с диаметър около 30 см. Плъзнете тестото върху тава за печене и разпределете сместа с маскарпоне в центъра на сладкиша, оставяйки граница от около 6 см. Покрийте сместа с маскарпонето с ягодите. Прегънете краищата на тестото към центъра.
Печете за 35 до 40 минути или до златисто. Оставете да се охлади за 10 минути преди сервиране.
Насладете се на Galette с ягоди и маскарпоне топъл или на стайна температура в деня на приготвянето му.
Хранене (приблизително)
Калории: 380 kcal
Въглехидрати: 31 g
Белтъчини: 6 g
Мазнини: 26 гр
Наситени мазнини: 16 g
Холестерол: 124 mg
Натрий: 367 mg
Калий: 133 mg
Фибри: 2 g
Захар: 13 гр
Витамин А: 870 IU
Витамин C: 20 mg
Калций: 64 mg
Желязо: 1,1 mg