Значението на течливостта на шоколада

Първо, струва си да споменем, че вискозитетът описва плътността на шоколада в неговото разтопено състояние, докато течливостта описва консистенцията на шоколада, след като се разтопи. Колкото по-висок е вискозитетът на шоколада, толкова по-малко е течен и следователно по-бавно "тече".


 Плътността на шоколада се отнася до това колко дебел/дебел е шоколадът в течно състояние.
Това се измерва във връзка с вискозитета на водата. Ако водата е 1, по-високото число показва колко пъти по-дебел/плътен е елементът в разтопено/течно състояние от водата. Например, вискозитет 30 означава, че плътността е 30 пъти по-голяма от тази на водата.


Защо вискозитетът е важен? Плътността на разтопения шоколад е пряко свързана с неговата твърдост при охлаждане. Това означава, че изборът на правилната течливост за вашето шоколадово приложение е важен за финала и външния вид на вашето творение.
Шоколадът с нисък вискозитет (тънък и течен шоколад) е идеален за продукти и десерти, които изискват тънък слой шоколад, за да се гарантира, че шоколадът не претоварва продукта. В повечето случаи плътности под 50 се считат за нисък вискозитет.


А това от своя страна е важно за шоколадовите фонтани, защото в противен случай ще се добави готварско масло и деликатният вкус на шоколада ще бъде компрометиран. Шоколадовите фонтани изискват шоколад с вискозитет 40 или по-нисък.
Освен това, когато се потапя шоколад, шоколадът с ниска течливост може да се използва за повече продукти, отколкото шоколадът с висок вискозитет.
Намаленият е предпочитан за всички продукти, които изискват потапяне/потапяне в шоколад, като плодове, близалки, някои видове захарни изделия и трюфели. Плътният шоколад е идеален за форми и апликации, защото може да се получи специфична форма, като шоколадови яйца. Също така идеален за потапяне на големи продукти, които изискват щедро покритие от шоколад.


В много случаи вискозитет от 90 или по-висок се счита за висок.
Например може да се използва за формовани сладкарски изделия, шоколадови фигури, потопени в шоколад карамелизирани ябълки, шоколадови блокчета и шоколадови гевреци.

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!