Тиквени кексчета
Състав:
За тестото:
- 140 г масло
- 120 г захар
- 2 яйца
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
- 140 г брашно
- 2 супени лъжици пюре от тиква
- 2-3 супени лъжици мляко
За крема:
- 100 г краве масло
- 100 г пудра захар
- ½ чаена лъжичка тиквено пюре
- 200 г крема сирене
Начин на приготвяне:
1. Загрей фурната до 180C/160C.
2. Сложи във форма за мъфини с 12 дупки подложки за кексчета.
3. Разбий с телта маслото и захарта заедно, докато сместа стане светла и пухкава.
4. След това постепенно добави яйцата и ванилията. Разбъркай, докато получиш гладка текстура.
5. Добави брашното и тиквеното пюре, а след това и млякото. Разбий всичко с блендер или с тел.
6. С лъжица разпредели сместа във формичките за кексчета, пълни около две трети.
7. Печи ги 12-15 минути - докато станат твърди на пипане и леко златисти.
8. Охлади ги в тавата за 5 минути, след това обърни ги внимателно на решетката и остави ги да изстинат напълно.
Начин на приготвяне на крема:
1. С миксер или тел разбий маслото, пудрата захар и тиквеното пюре до гладка и кремообразна смес за около 1-2 минути.
2. Добави крема сиренето и разбий още 3-4 минути, докато консистенцията се сгъсти.
3. За да разпределиш крема по красив начин върху кексчетата може да използваш сладкарски пош с неръждаем найкрайник.
4. Може да украсиш с парченца тиква, канела или карамелен сироп.