Тиква, пълнена с кускус
Здравейте, скъпа ни, страстен към готвенето ! 😊
Днес ще ви помогнем да приготвите тиква, пълнена с кус-кус и зеленчуци, бърза и лесна рецепта, която звучи и изглежда фантастично!
Ще имаш нужда:
- 4 малки тикви
- 200 гр. кускус Лестело
- 2 патладжана
- 1 червено
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 чаша портокалов сок
- 1/2 чаша доматен сок
- 1 супена лъжица зехтин
- Подправки: 1 чаена лъжичка (къри, смлян кимион, сол, зелен пипер) 1/2 чаена лъжичка канела
Ще готвите така:
Ще отрежете тиквите на около 2/3 от височината им и ще премахнете семките и пулпата от центъра. Тиквите се намазват с масло отвътре и се поръсват със сол, след което се поставят в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. През това време смесете всички подправки, след това загрейте зехтина в дълбок тиган и добавете подправките. Патладжана и морковите ще нарежете на кубчета и ще ги добавите в тигана, като запържете, докато патладжана стане светлокафяв, след което ще добавите лука и наситнения чесън. Когато лукът омекне, ще добавите нарязаните на кубчета домати и ще добавите портокалов и доматен сок и половин чаша вода. Варете всичко за около 5 минути, след което свалете тенджерата от котлона и смесете със суровия кус-кус. След това ще напълните изпечените тикви с плънката и ще ги печете на 180 градуса за около 20 минути. Когато извадите тиквите от фурната, можете да ги украсите по ваше желание.
Желаем ви страхотен апетит и много вдъхновение,
Екипът на GustaPro