Мини шоколадови тарти
СЪСТАВКИ
тарт
▢75 гр несолено масло, стайна температура
▢2 лъжици захар
▢1 яйчен жълтък, стайна температура
▢1 чаена лъжичка ванилов екстракт
▢130 гр универсално брашно
Шоколадов пълнеж
▢110 г полусладък шоколад
▢125 ml сметана
▢ люспи от морска сол
ИНСТРУКЦИИ
тарт
В купа добавете маслото и захарта. Разбъркайте с шпатула. След това добавете жълтъка, екстракта от ванилия и разбъркайте всичко.
Накрая се добавя брашно и всичко се омесва на тесто. Поставете върху стреч фолио, като леко сплеснете, увийте и охладете за 30 минути или докато стане готово.
Вземете парче тесто и го притиснете равномерно във форма за тарта, която можете да намерите в нашите магазини. Отрежете излишното тесто с нож. Надупчете основата с вилица, за да не бухне при печене. Повторете същото с останалото тесто. Поставете ги в тава за печене. Поставете ги във фризера за 10 минути.
Печете в предварително загрята фурна на 170ºC на най-слаба степен за 20 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади напълно. След като изстинат, извадете черупките от формичките, като ги обърнете и леко потупате гърба на основата, за да ги освободите. Оставете ги настрани.
ШОКОЛАДОВ ПЪЛНЕЖ
Нарежете шоколада на малки парчета и ги сложете в буркан (по-лесно е да напълните тартите после).
Загрейте сметаната в тенджера на средно силен огън, докато видите, че по краищата започнат да се образуват мехурчета (не я оставяйте да заври). Изсипете веднага в буркана с шоколад и оставете да престои 3 минути. С помощта на бъркалка разбъркайте всичко до гладка консистенция.
Сглобяване
Изсипете шоколадовия пълнеж в черупките. Приберете в хладилник за 30 минути. Поръсете малко морска сол на люспи и сервирайте!
БЕЛЕЖКИ
Най-добре е да се сервира в деня, в който е направено, тъй като сиренето има тенденция да се разпада малко, когато се охлади в хладилника за по-дълго време. Можете да направите корите първо 1 ден преди това и да завършите с плънката на следващия ден. Съхранявайте корите в херметически затворен контейнер, ако планирате да ги използвате по-късно.
Хранителна информация
Калории: 255,7 kcal,
Въглехидрати: 21 g,
Белтъчини: 3,1 g,
Мазнини: 17,8 g,
Наситени мазнини: 10,8 g,
Холестерол: 57,2 mg,
Натрий: 7,3 mg,
Калий: 105,5 mg,
Фибри: 1,48 g, захар: 1,47 g
Калций: 24 mg,
Желязо: 1,6 mg