Лесна рецепта за панакота със сезонни плодове
Панакотата е един от най-лесните десерти, които можете да направите със сезонни плодове. Това е италиански десерт, приготвен със сладка сметана с желатин и в повечето случаи с плодов топинг.
В тази рецепта ще заменим желатина с агар-агар, желиращ агент, извлечен от морски водорасли, който ползотворно влияе върху здравето. Продава се под формата на прах, люспи или блокчета. Прахът е най-лесният вариант при приготвяне.
Съставки:
-
400 мл сметана (неподсладена)
-
3 г агар-агар на прах
-
ванилова есенция/прах
-
1-2 чаени лъжички мед
-
300 г ягоди
-
1 голям банан
Начин на приготвяне:
1. Сложете сметаната в тенджера, на котлона, на среден огън.Когато сметаната започне да кипи, разтворете агар-агара в отделна купа с 2-3 супени лъжици топла сметана и я разпределете в останалото количество в тенджерата. Оставете тенджерата на котлона за още една минута, като бъркате непрекъснато.
2. Свалете съда от котлона и добавете ванилова есенция и малко мед, за да подсладите състава.
3. За да поднесете панакотата по особен начин, използвайте тава за мъфини, в която поставете 4 наклонени чаши. Изсипете сместа, оставете да изстине и след това я преместете в хладилника. Ако искате друга форма на поднасяне на този десерт, можете да изсипете сместа в силиконови форми.
4. Докато сместа се стегне в хладилника, измийте и почистете ягодите и нарежете банана. Смесете плодовете в блендер до получаване на еднородна маса.
5. След като изстине сместа в хладилника, добавете смесените плодове и украсете по ваше желание.
Сега вашият десерт е готов за сервиране.
Яжте с удоволствие!