Кекс с портокал и шоколад
Добре дошъл в кухнята със специални аромати, където вкусът на портокали се среща с изкусителната сладост на шоколада в неустоим кулинарен танц. Тази рецепта с шоколадов портокалов кекс е вкусово пътуване, пълно със свежест и вкус, готово да донесе нотка радост във всяка хапка. С всяка съставка, подбрана с внимание и любов, този кекс ще превърне обикновените моменти в незабравими гастрономически изживявания. Подготви сетивата си за едно сладко и ароматно пътешествие!
Съставки:
• 2 големи портокала (настъргана кора и сок)
•200 г масло на стайна температура
•200 г захар
•4 яйца
•250 г брашно
•2 чаени лъжички бакпулвер
•100 г черен шоколад, нарязан на малки парченца
•Чаена лъжичка екстракт от ванилия
• Щипка сол
Начин на приготвяне:
Подготовка на портокалите: Измий добре портокалите и настържи кората на един от тях. Изстискай сока от двата портокала.
Предварително загряване на фурната: Загрей фурната на 180°C и намажи форма за кекс с масло или използвай хартия за печене. Разбиване на маслото и захарта: В голяма купа разбий мекото масло със захарта на крем.
Добавяне на яйцата: Добави яйцата, едно по едно, като разбиваш добре след всяко добавяне.
Добавяне на аромат и портокалова кора: Към сместа добави ваниловия екстракт, настърганата портокалова кора и портокаловия сок. Смесване на сухите съставки: В друга купа смеси брашното, бакпулвера и солта.
Комбиниране от съставки: Постепенно добави сместа от сухи съставки към мократа смес, като разбъркваш внимателно, докато се комбинират равномерно.
Добавяне на шоколад: Добави нарязания шоколад към тестото и разбъркай внимателно, за да се разпредели равномерно.
Печене: Изсипи тестото в подготвената форма и изравни повърхността. Печи в предварително загрята фурна за около 50-60 минути или докато клечка за зъби излезе чиста.
Охлаждане и сервиране: Остави кекса да се охлади във формата за 10-15 минути, след което извади го върху решетка, за да се охлади напълно. Нарежи го и се наслади!
Ароматен кекс със свежи нотки на портокал и шоколад, идеална за наслада на вкусовите рецептори през студения сезон!