Глазирани понички
Съставки: 2 чаши брашно 1/2 чаша захар 1 пакетче суха мая 1/2 чаша топло мляко 1/4 чаша топла вода 2 супени лъжици масло 1 яйце 1/2 лъжичка сол Олио за пържене Начин на приготвяне: 1. В малка купа разбъркай маята с топла вода и лъжица захар. Остави сместа да престои 5-10 минути, докато започне да набухва и да шупне. 2. В голяма купа разбъркай заедно брашното, захарта и солта. Добави яйцето, маслото, млякото и активираната мая. Омеси ги добре до получаване на меко и еластично тесто. Можеш също да използваш ръчен миксер, за да улесниш процеса. 3. Покрий купата с чиста кърпа и остави тестото да втаса на топло място за около един час или докато удвои обема си. 4. Обърни тестото върху леко набрашнена повърхност и го разточи с дебелина около 1,5 см. Изрежи поничките с чаша или специална форма за понички. Загрей олиото в дълбок тиган до желаната температура за пържене и изпържи поничките до златисто от двете страни. 5. След като поничките се охладят леко, потопи ги в глазурата или ги покрий с глазурата с лъжица. Остави глазурата да изсъхне. Украси с лиофилизирани плодове или шоколадови декорации. 6. Поничките са най-добри, когато са пресни и пухкави. Наслади се им с чаша кафе или чай.