Защо се отбелязва Световният ден на шоколада?

Всяка година на 7 юли се отбелязва Световният ден на шоколада, като тази дата е записана в историята като момента, в който напитката на базата на какао е въведена в Европа през 1550 г.
Историята на лакомствата на базата на какао не е напълно известна.
Археолозите са открили доказателства за наличието на какаови зърна в човешката диета, датиращи от няколко хиляди години.


Какаовите зърна биха били култивирани в началото от древни цивилизации в Южна Америка, като ацтеките и маите са най-известните сред тези местни популации.
Съвременната дума "шоколад" идва от две думи на науатъл, език, говорен от много ацтекски групи,
"Xocolatl", което в директен превод означава "гореща вода" и "cacahuatl", което се отнася до горчива какаова напитка, сервирана на религиозни церемонии.
Когато испанските конквистадори пристигнаха в Новия свят и започнаха своите нашествия, колонизация и в крайна сметка унищожаването на местните култури, те също откриха стойността на отглеждането на какаови зърна. Те допринесоха със своята изобретателност към рецептата за шоколадовата напитка, като добавиха захар и подправки, за да я подсладят. От тук шоколадът става популярен сред испанците, които пазят метода на производство в тайна около 100 години след откриването им.


Според легендата, когато испанският изследовател Ернандо Кортес пристигнал в Мексико в търсене на злато и сребро, лидерът на ацтеките Монтесума го помислил за преродено божество и го посрещнал с разкошен банкет, на който била сервирана шоколадова напитка.
Испанците не можаха да запазят тайната завинаги и шоколадът се разпространи в останалата част от западния свят. Шоколадът - по това време консумиран изключително като напитка - пристига във Франция, след това в Англия, в кралските дворове и в къщите, посветени на консумацията на шоколад, посещавани от елита. Горещият шоколад беше ценен от висшата социална класа заради вкуса и ползите за здравето, а с течение на времето какаото си спечели репутацията на афродизиак.


Ексклузивността на шоколада в крайна сметка беше намалена с Индустриалната революция, когато оборудването, задвижвано с пара, улесни скоростта и достъпността на производството на какао на прах.

Твърдият шоколад се появява на пазара и се радва на успех около 1850 г., когато британецът Джоузеф Фрай открива, че добавянето на какаово масло върху какао на прах образува твърда маса. Повече от 60 години изкуството за производство на шоколад със съдържание на различни вкусове - известно като "пралине" - свързано с името на белгийския изобретател Жан Нойхаус II, става известно. От този момент шоколадовата индустрия избухна и се разпространи по целия свят, според историята, представена от Световната фондация за какао.


Въпреки че произхожда от Америка, в момента малката държава Кот д'Ивоар (Кот д'Ивоар) произвежда между 30 и 40 процента от общото количество какао в света.
Събитията, организирани по случай Световния ден на шоколада, включват дегустации, панаири, фестивали и работилници. САЩ празнуват Международния ден на шоколада на 13 септември и Националния ден на шоколада два пъти годишно: на 28 октомври и 28 декември.
Ежедневната консумация на черен шоколад намалява риска от сърдечни заболявания с една трета. Смъртоносната доза шоколад за хората е около 10 килограма. Шоколадът има антибактериален ефект в устната кухина и предпазва от кариес. Статистиката в САЩ показва, че всяка секунда се консумират около 45 килограма шоколад.


Швейцарците са най-големите потребители на шоколад с приблизително 9 килограма на човек годишно, в сравнение с американците, които консумират приблизително 4,3 килограма. Друга нова информация е, че белият шоколад всъщност не е шоколад, тъй като не съдържа какао.

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!