За желиращите агенти - агар агар, пектин и пектин NH

Здравей, нашата страстна любов към готвенето! 😊

Днес ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за желиращите агенти - агар агар, пектин и пектин NH.
За агар агар

Агар-агар (известен още като "агар") е естествен желиращ агент, извлечен от червени водорасли, наречен агарофит. Процесът на получаване на зеленчуков желатин е доста сложен, но запазва повечето хранителни вещества. Агар-агар на прах или люспи са бели и леко прозрачни и се топят само във вода или горещи сокове. Подсладени, оцветени и ароматизирани с натурални продукти, препаратите от агар-агар могат да се превърнат в здравословни сладкиши, които могат да се консумират както от възрастни, така и от деца.

Агар-агарът съдържа желязо и калий, богат е на фибри и подпомага храносмилането. Зеленчуковите желатинови сладкиши могат да предотвратят и да се борят със запека и се препоръчват за умерена консумация заради слабителния им ефект. От друга страна, агар-агарът не съдържа въглехидрати, калории или мазнини и е показан за приготвяне на сосове, супи и сладкиши при диета. Може да се използва за заместване на брашно или нишесте, когато искате да си приготвите сметанови супи или по -гъсти сосове за салати и пържоли. Той се разтваря във вода, сок, супа, мляко или чай, но трябва да се вари, за да се разтопи напълно. След това вземете желаната форма, докато изстине. Трябва да следвате инструкциите на опаковката, но обикновено сложете една чаена лъжичка агар-агар в 250 мл течност. Може да се използва и в кремове за торта и пудинги, след като преди това е бил хидратиран.

Агарният агар съдържа макроелементи като: въглехидрати (27% от дневните нужди, на 100 грама агар агар), но също така и протеини, фибри и въглехидрати. Богат на минерали като калций, желязо, магнезий, манган и калий, той също така осигурява важни витамини за човешкото тяло, като витамин К, В4, В5 и В9, и е безопасна храна за консумация, особено ако не надвишава количеството 220 грама на ден (в приготвена форма, включително течна).

Агарният агар е съставката, която ще направи вашите сладкиши не само да изглеждат по -добре и да бъдат по -вкусни, но и да бъдат по -здрави.


Относно пектина

Пектинът е разтворимо влакно, което се среща естествено в много плодове и зеленчуци. За разлика от желатина, който е създаден от животински продукти, пектинът идва от плодове, като е вегетарианска и веганска съставка. Пектинът може да се използва и в други ястия, които изискват сгъстяване или образуване на гел. Пектинът се използва и като заместител на мазнини в някои сладкиши (за пълнежи).

При нагряване с повече захар и киселина (лимонов сок или оцет) пектинът причинява характерното удебеляване на желе и конфитюри.

Пектинът помага за понижаване на холестерола

Според проучване от 2012 г. пектинът може да помогне за поддържане на нормалните нива на холестерола. Участниците в това проучване консумират 15 g ябълков или цитрусов пектин дневно в продължение на четири седмици. Резултатите показват, че пектинът, от всеки източник, понижава "лошия" холестерол със 7 до 10%.

Пектинът може да предпази от рак на дебелото черво

След лабораторно проучване, чиито резултати бяха публикувани през 2003 г., беше установено, че приемането на диета с високо съдържание на фибри като пектин може да бъде ключова за предотвратяване на чревни тумори. Изследователите са тествали ефектите на пектина върху човешки ракови клетки на дебелото черво и са установили, че той инхибира туморния растеж, както е показано в изследването. Изследователите стигат до извода, че пектинът и неговите разлагащи се вещества са потенциални защитници срещу рак на дебелото черво.

Пектинът поддържа стабилни нива на глюкоза

Като ядете храни с високо съдържание на разтворими фибри, като пектин, можете да помогнете за стабилизиране на нивата на кръвната захар. Когато ядете храна, която съдържа разтворими фибри, те забавят храносмилането и забавят изпразването на стомаха. Това намалява скоростта, с която тялото абсорбира въглехидратите от хранене, което поддържа нивата на глюкозата стабилни.

Пектинът се добавя към плодовете, смесени със захар. Ако плодът е натрошен, желирането става по -бързо. Крайната текстура се получава след 24 часа, тъй като желирането на конфитюра се извършва по време на охлаждане. Използваната доза пектин може да бъде от 0,8% до 3%. (Вземете предвид съдържанието на пектин в плодовете.) Производството на пектин изисква скъпо и сложно оборудване. Като цяло може да се получи от почти всеки плод чрез екстракция. При получаване екстрактът от пектин се обработва внимателно по специална технология, докато веществото придобие необходимите свойства.

Хранителната промишленост се използва като естествена добавка и сгъстител. Пектинът често се използва в желе, маршмелоу, мармалад, сладолед и някои видове бонбони.

 

Относно NH пектина

NH пектинът се различава от простия пектин по това, че запазва свойствата си, когато продуктът, който го съдържа, се нагрява отново. Той е идеален за огледални глазури поради това свойство.
След охлаждане пектинът превръща пюрето в сос или желе. Този продукт няма вкус и мирис.

Начин на употреба: Смесете със захар, добавете лимонена киселина, кипете при 105 ° C, оставете да се охлади. Активира се само в кисела среда. Дозировка: 10g / kg - за конфитюри; 20g / kg - за десерти.

Надяваме се, че сме ви помогнали с тази малка статия и ви каним да откриете желиращите агенти, за които говорихме по -горе, в GustaPro! 😊

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!