За сгъстители - гума Xantan, гуарова гума, тара и арабика

Здравей, нашата страстна любов към готвенето!

Днес ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за сгъстителите Xantan gum, guar gum, tara gum и arabica gum! 😊

За дъвка Xantan

Дъвката Xantan е хранителна добавка, за която вероятно никога не сте чували, но която може да консумирате няколко пъти седмично, тъй като става все по-популярна като растежен агент в сладкиши без глутен и дори като хранителна добавка. Накратко, това е хранителна добавка, която обикновено се добавя към различни храни или препарати за сгъстяване и стабилизиране, за промяна на текстурата на храната.
Когато този прах от ксантанова смола се добави към течност, течността се диспергира бързо и създава вискозен и стабилен разтвор.

Дъвката Xantan може да подобри текстурата, консистенцията, вкуса, срока на годност и външния вид на много храни. Той също така стабилизира храната, като помага на някои от тях да издържат на различни температури и нива на рН. Ксантановата гума често се използва при готвене без глутен, тъй като може да осигури еластичността и пухкавата текстура, която глутенът дава на печени изделия. Тази хранителна добавка може да има и някои ползи за здравето, като например понижаване на холестерола и кръвната захар и е добър заместител за тези с хранителни алергии, особено за тези, които не консумират млечни продукти, яйца или соя.


Как се използва гумата Xantan за готвене?

Гумата Xantan се използва подобно на желатина, когато се използва в готвенето, с изключение на това, че гумата Xantan е 100% веган, за разлика от желатина. Тази хранителна добавка може да се използва както в топли, така и в студени ястия, образувайки гел веднага след като се добави към течност.
За да използвате ксантанова смола в рецепти, използвайте прибл. 1/8 чаена лъжичка на чаша течност и ги смесете в купа с блендер, а не на ръка. Тази хранителна добавка ще "издънки" мигновено, така че е важно да се разбърква непрекъснато, докато се включи в течността.
Когато става въпрос за сосове, смесете ксантановата гума от самото начало с малко олио, преди да добавите соево мляко или оризово мляко, тъй като това ще ви даде вкусен вкус и текстура - тези стъпки придават на соса вкуса, който би могъл да бъде получен от с помощта на сметана, масло или яйца.

За гуаровата дъвка

Гуаровата гума е добавка, често използвана в храните, като полизахарид, използван в хранително -вкусовата промишленост като стабилизатор, емулгатор и сгъстител. Гума гуар е одобрена за употреба като хранителна добавка в ЕС и няма максимално разрешена доза на кг. Храна и се счита за безопасна хранителна добавка, дори при високи дози.
Някои проучвания показват, че гуаровата гума може да понижи нивата на холестерола в кръвта, като ограничи абсорбцията му в червата, и тези ефекти могат да бъдат полезни за хора с диабет и висок холестерол. Също така е важно да се знае, че гумата гуар съдържа над 80% фибри и затова трябва да се консумира с големи количества вода, за да се избегнат запушвания в хранопровода и червата. Тази хранителна добавка е най -разпространена в сосове, майонеза, разтворими супи и тестени изделия, колбаси, млечни продукти, напитки, сладолед, шербет, рибни консерви, хляб и сладкиши.

Как гуаровата гума се използва за готвене?

можете да добавите добавката към водната фаза, в обичайната концентрация от 1 - 5%,
можете да го включите само във вода със стайна температура или в гореща вода,
можете да го поръсите постепенно върху водната / водната фаза, като разбърквате ръчно, междувременно, на ръка или с миксер,
с 1% гуарова гума ще получите течен гел,
с 3% + можете да получите компактен гел,
съвместимост: подходящ за всички консерванти, налични в каталога на GustaPro


За селските дъвки


Гума тара, известна още като „перуански скакалец“, е естествена съставка и хранителна добавка от растителен произход, с ролята на стабилизатор и сгъстител, който подобрява текстурата на съставките и поддържа по-стабилни физико-химични характеристики с течение на времето.
Следователно, той е идеален за използване в редица рецепти като пудинги, сосове, гарнитури, дресинги, супи, подправки и кисело мляко, годни за консумация мембрани, растителни протеинови продукти, хранителни добавки и т.н., придавайки им по -плътен вид. Още по -апетитен. 

 

Относно арабски дъвки

Гума арабика, известна още като "акациева гума", е естествен продукт, получен от секрецията на растението акация, като продукт без мирис и вкус, съдържащ въглехидрати, киселини, калций и други минерали. Основният компонент е арабин, калциевата сол на полизахаридната арабинова киселина. Той е много разтворим във вода и неразтворим в алкохол.

Тази дъвка е източник на диетични фибри и може да намали апетита, което може да доведе до загуба на тегло. Въпреки че повечето диетични фибри намаляват нивата на холестерола, изследванията не са успели да покажат, че гумата арабика има подобен ефект. Дъвка арабика се използва и в препарати, които намаляват възпалението в лигавиците и тъканите, като се счита за относително безопасен продукт при поглъщане.
Консумацията на гума арабика не е ограничена, тъй като няма дневни ограничения, които да се спазват, но препоръчваме да консумирате този продукт умерено.



Надяваме се, че сме ви помогнали с тази малка статия и ви каним да откриете сгъстителите, за които говорихме по -горе, в GustaPro! 😊

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!