Хранителни оцветители

Разбирането как се използват хранителните оцветители е от жизненоважно значение, когато правите глазура, бонбони и други сладкиши, независимо дали правите торта Червено кадифе или поставяте финалните щрихи на празничните сладкиши. Докато повечето готвачи използват течни хранителни оцветители, има и други методи за оцветяване на храни, всеки със собствен набор от плюсове и минуси.

Течен хранителен оцветител Традиционните течни хранителни оцветители са икономичен избор. Когато искате по-светъл нюанс, това е подходящия избор. Големи ястия, като торти, може да изискват няколко бутилки, за да осигурят интензивен и ярък нюанс. Обикновено течните хранителни оцветители се приготвят с помощта на синтетичен оцветител на водна основа. Понякога се доставя в пластмасови бутилки за изстискване, които са идеални за начинаещи, тъй като можете да добавите толкова капки, колкото желаете, докато получите желания цвят.

Течен гел оцветител Течният гел оцветител, подобно на класическия си вариант, се прави от синтетични оцветители на водна основа, глицерин или царевичен сироп. Предлага се в малки бутилки с капкомер, точно като обикновения течен оцветител. Приликите между двата продукта обаче свършват дотук. Стиснете тубичката с течния гел оцветител, за да освободите значително по-гъста, гелообразна течност. Тъй като оцветителят е много концентриран, малко количество е достатъчно. Този тип хранителни оцветители са чудесни за получаване на живи цветове. Недостатъкът на течния гел оцветител е, че той не е толкова достъпен като стандартния течен оцветител и може да бъде по-труден за намиране. Освен това плътната му консистенция затруднява равномерното му разпределяне в тестото.

Гел оцветител под формата на паста Въпреки че този концентриран гел може да се намери само в специализиран магазин, струва си да тръгнете по този път, ако искате да придадете смел вид на голямо количество тесто. Произвежда се от синтетични оцветители на водна основа, глицерин или царевичен сироп, точно като течния гел оцветител. Пастата се продава в малки съдове или буркани. Тъй като гел оцветителя под формата на паста е доста гъст, най-добре е да вземете пастата с клечка за зъби и да добавите много малки количества постепенно към това, което оцветявате. Ако искате да избегнете бъркотията, ако имате тромави ръце или ако имате деца наоколо, това е чудесна алтернатива, защото течните му компоненти не могат да се разлеят и пръскат. Ако не сте сигурни колко интензивен искате да бъде цветът ви, това не е идеалният вариант. Не позволява твърде много опити и грешки. Поради полутвърдата си консистенция, може да е трудно да се включи в тестото.

Естествени хранителни оцветители Предлагат се естествени хранителни оцветители за тези, които избягват от синтетичните нюанси. Не съдържат глицерин или царевичен сироп. Те могат да бъдат трудни за намиране, но онлайн търсене ще ви помогне да ги поръчате бързо или да идентифицирате специализиран магазин във вашия район. Различните нюанси се извличат от растения и се предлагат в малки бутилки с капкомер. Шафранът или куркумата, например, се използват за създаване на жълти тонове, сокът от моркови създава оранжеви тонове, а цвеклото осигурява червени тонове. Те са идеални за всеки, който е алергичен към синтетичните оцветители. Тук обаче няма неонова сянка. Използвайте капка по капка, естественият хранителен оцветител е най-подходящ за фин, землист оттенък.

Оцветител на прах Прахообразните оцветители са направени от синтетични бои и не съдържат вода, глицерин или царевичен сироп. Предлагат се в буркани с напълно изсъхнал прах. Може да се използва по различни начини, включително добавяне на връх на нож към суха смес или комбиниране с няколко капки чист алкохол, за да се създаде консистенция, подобна на боя. Можете също така да го поръсите върху деликатеси, за да им придадете деликатен завършек. Прахообразният оцветител се използва най-добре в храни, които не изискват допълнителна течност, като шоколад или макарони. Въпреки това, използвайте с повишено внимание, тъй като прахът може да доведе до много тъмен цвят.

Научихте ли нещо ново? Сега, след като сте определили кой оцветител е идеален за вашата рецепта, продължете да печете, като използвате всеки нюанс от дъгата.

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!