Видове ножове и как да ги използвате

ВИДОВЕ НОЖОВЕ И КАК ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ

Въпреки че може да си мислите, че ножът е просто нещо, което може да реже месо и зеленчуци, не казвайте това на готвач. Комплектът ножове на готвача е като колекция от четки на художник: докато всеки нож може да реже и всяка четка може да нанася боя, изборът на правилния инструмент за работата може да помогне на кулинарния професионалист да постигне резултатите, които търси.

 

Ножът на готвача

Както подсказва името, готварският нож е един от най-често използваните и универсални инструменти в кухнята. Ножовете на главния готвач обикновено са между осем и десет инча, въпреки че могат да бъдат къси от шест инча и до 14 инча дълги. Вероятно използвате ножа на вашия готвач за по-голямата част от рязането по време на приготвянето на храната и в много отношения той може да е най-важният инструмент, който използвате.

Колкото по-комфортно се чувствате с теглото и баланса, толкова по-бързо ще можете да нарязвате, нарязвате на кубчета и жулиени зеленчуци, докато се подготвяте за натоварена маса. Затова е важно да намерите нож, който ви осигурява плавен и бърз ритъм при рязане.

Тоалетен нож

Ножът за изрязване е основно мини нож за готвач с малко острие, което предлага по-голяма гъвкавост и прецизност. Докато ножът на главния готвач работи за рязане на твърди зеленчуци, ножовете за люспи са чудесни за белене на ябълки и картофи, нарязване на малки количества чесън и лук и белене на домати.

Острието няма да бъде по-дълго от 3,5 инча, така че е идеално за детайлна работа, като например създаване на подстригване. Ножът за къдрене е полезен при работа с малки или крехки зеленчуци и плодове - като джинджифил, ягоди, чесън и шалот - но не е подходящ за по-твърди зеленчуци - като моркови, цвекло и тиква.

Не забравяйте, че никога не бихте искали да прилагате сила с нож за изрязване - така че ако установите, че огъвате мускулите си, преминете към по-тежко острие, за да избегнете нараняване.

Универсален нож

Това наистина е универсален нож – изпълнява много задачи. Ако искате теглото на готварски нож с малко прецизност на нож за къдрене, помощният нож е инструментът, към който да се обърнете. Острието е по-дълго от обикновения нож и по-тясно от готварския нож. Ножът обикновено е дълъг шест инча и работи добре за рязане на плодове, крехки парчета месо или сандвичи. Тъй като е „ножът за всички занаяти“, той е полезно решение за ежедневния готвач.

Нож за обезкостяване

Дълъг, тънък и здрав, този нож се използва за отстраняване на месото от костите. Неговата тънкост ви позволява да се движите с извивките и извивките на костта и да разделяте месото ефективно, създавайки възможно най-малко хранителни отпадъци. Когато използвате нож за обезкостяване, е важно да не се опитвате да режете костите.

Има два варианта на нож за обезкостяване – гъвкав и твърд – и двата имат специфично предназначение. Ако разгледате комплекта ножове на главния готвач, вероятно ще намерите и двата в тяхната колекция. И двата вида ножове за обезкостяване имат тесни остриета с дължина пет до шест инча, които достигат до много остър връх. Този тип гъвкаво острие е подходящо за отстраняване на кожа и кости от птици и риби, докато ножът с твърдо острие ви позволява да използвате повече сила, когато работите с дебели парчета месо, като говеждо и свинско.

Нож за хляб

Както може би се досещате, ножът за хляб е предназначен да реже хляб перфектно. Назъбеният ръб му позволява да нарязва хляба, без да наранява структурата на трохите или да разкъсва хляба.

Поддържането на ножа за хляб остър може да бъде предизвикателство, защото се нуждаете от специална точилка, за да заточите всяка повърхност на назъбеното острие. Въпреки това, научаването на това специално умение си струва усилията да поддържате остър нож.

Нож за гравиране

Когато дойде време да получите чисто и прецизно нарязване на пуйка, шунка или пържола, ножът за карвинг е идеален. Добрият нож за дърворезба обикновено е дълъг петнадесет инча. Тънкото му острие има жлеб, който предотвратява залепването на храната по повърхността. Независимо дали режете пържола от филе на тънки като хартия филийки или свинско филе на дебели, сочни филийки, ножът за карвинг е идеалният инструмент. Нож за сирене

Меките сирена като бри и рокфор често се залепват за твърди ножове, поради което много ножове за сирене имат дупки в тях. Тези отвори намаляват контакта на повърхността на сиренето с ножа, което намалява всяко залепване. Въпреки че тези ножове работят най-добре с меки сирена, те не са непременно най-добрият избор за твърди сирена като Пармиджано Реджано.

Нож за домати

Известно е, че доматите са трудни за нарязване, тъй като кожата им е склонна към разкъсване и вътрешността им лесно се смачква. Много малки назъбвания на острието на ножа за домати захващат кожата на домата и намаляват разкъсванията, което ви позволява внимателно да отрежете кожата, като същевременно запазвате крехката текстура на домата.

Сатър

Сатърите са тежки, остри ножове, използвани за рязане на кости. Въпреки че този нож не е особено често срещан в домашните кухни, много готвачи в ресторанти го използват, за да имат пълен контрол върху разфасовките си.

Ножът на главния готвач властва в западните кухни, но в Китай сатърът може да заеме мястото на всичко - от ножа за готвене до ножа на главния готвач. Така че, ако се интересувате от инвестиране в многофункционален сатър, помислете за сатър в китайски стил. Тези ножове са по-леки от техните американски колеги, което ги прави полезни за много повече кухненски задачи.

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!