Ванилия или ванилин

Ванилия или ванилин? Как да направите правилния избор? Прочетете до края и ще разберете разликата между ванилова паста, прах, аромат или екстракт.

  Кратко въведение в света на ванилията.

Ванилови торти, ванилови кремове, ванилов сладолед, бисквитки с вкус на ванилия... Има цял свят на доброта, свързан с тази съставка.Ванилията е шушулка на някои видове орхидеи, принадлежащи към семейство Orchidaceae. Към днешна дата в природата имаме около 110 вида от този вид, но само три се култивират и предлагат на пазара.

 

Vanilla Planifolia, отглеждана в страни, граничещи с Индийския океан, покрива 80% от световното търсене; много обичан заради несравнимия интензитет на своя аромат, той се характеризира с шушулка с дължина между 12 cm и 20 cm.

Vanilla Tahitensis се отглежда в Тайланд, Индонезия и Папуа Нова Гвинея. Въпреки че има по-малко интензивен аромат от planifolia, той има много фини, деликатни и флорални ароматни нотки и много интензивен аромат, които го правят много ценен и търсен продукт. Използва се в сладкарството, но и в производството на дестилати.

Pompona ванилия, първоначално от Източна Индия, днес се произвежда главно в Мадагаскар; той е с внушителни размери (до 30см), така че го наричат ​​"ванилов банан", но заема много малка пазарна ниша.

 

Независимо от сорта, това, което придава на ванилията нейния безпогрешен вкус, е ванилинът; един кг шушулка ванилия съдържа средно около 20 грама ванилин (с изключение на ванилия Tahitensis, която съдържа 16 г).

 

Но защо ванилията е толкова скъпа? Културата на тези растения е особено трудна: ръчно опрашване; трудоемкото събиране и обработка и увеличеното търсене са тласнали цените до 600 евро за кг или повече.

 

Не се обезсърчавайте, натуралната ванилия има изключително силен и концентриран вкус и съответно дозите в сладкиша са много малки.

 

От цената идва и по-широкото използване на синтетични аромати: не се използва шушулка от растението или естествен екстракт от него, а ванилин – химически възпроизведен заместител, който има много по-ниски цени. Формулите "ВАНИЛИЯ" "АРОМАТ ВАНИЛИЯ" "АРОМАТ НАТУРАЛНА ВАНИЛИЯ" се отнасят за изкуствения аромат на ванилия - ВАНИЛИН, произведен по химичен път.

 

Разнообразието от продукти НАТУРАЛНА ВАНИЛИЯ, предлагани на пазара, е описано по-долу:

Шушулка ванилия: 100% ванилия, средна шушулка е 15 см (сортът Tahitensis може да бъде малко по-голям). Цените могат да варират от €300/кг до над €600/кг в зависимост от размера и сорта на шушулките. За да можете да го използвате в сладкиши, първо трябва да извадите семената, които са частта, която придава вкус и аромат: отворете шушулката наполовина по дължина, изстържете семената с лъжица и ги използвайте, за да овкусите вашите кремове и препарати. Шушулката може да се използва и след отстраняване на семките: просто я изплакнете, оставете да изсъхне и след това я потопете, например, във ваза със захар, за да стане ароматна; или го добавете към домашно сладко по време на готвене.

Ванилия на прах: 100% натрошена ванилия. Малко по-евтино от шушулките ванилия при същото качество (или съдържание на ванилия), защото се прави от по-малки шушулки, които имат по-малка търговска стойност. Лесен за използване в сравнение с шушулката ванилия, тъй като е готов за употреба. Ако случайно попаднете на продукти с много по-ниска цена от шушулките ванилия, често обозначени като vanille épuisée, не се заблуждавайте: те много често са „стерилна ванилия“.

Екстракт от ванилия: получава се от шушулките в алкохолен разтвор. За да отговаря на търговските разпоредби, трябва да съдържа минимум 15% шушулка или 0,2% ванилин. Малко по-евтино от шушулка ванилия за същото съдържание на ванилия, цената варира значително в зависимост от концентрацията; Най-често използваните от професионалисти 40% разтвори могат да струват до 180 евро на литър. Това е най-използваният формат в сладкиши, защото е по-лесен за дозиране и се смесва моментално с вашия крем или паста. В супермаркета можете да намерите продукти с концентрации, които често са близки до минималното съдържание, разрешено от закона (за което ще се изискват по-високи дози), или по-често търговски продукти като паста или препарати "на базата на ванилов екстракт" с дори по-ниски концентрации, ако не са близки до нулата.

 

При нас можете да намерите ванилия под формата на ванилов екстракт от нашия специализиран доставчик Decora и аромат на ванилия под нашата собствена марка. Чувствайте се свободни да разгледате нашата колекция аромати, една от най-обширните колекции от производители на сладкарски и кетъринг продукти и прибори.

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!