Процесът на сушене чрез замразяване на плодове и зеленчуци

Какво е лиофилизация и как се случва?

Сушенето чрез замразяване се основава на специално свойство на водата: замразена вода при -30 до -60 градуса по Целзий се изпарява под действието на вакуум или понижено налягане.

На практика водата се сублимира от продуктите, предварително замразени при ниски температури, запазвайки свойствата им непокътнати. По този начин получавате плод, „изцеден“ от вода, но със запазени всички хранителни стойности.

Лиофилизираните плодове почти изглеждат пресни и имат страхотен вкус.

Сушенето чрез замразяване е метод за консервиране, който доскоро се използваше само във фармацевтичната индустрия, но сега намира други практически приложения, които косвено допринасят за опазването на нашето здраве.

Предимствата на лиофилизираните плодове

лиофилизираните плодове превъзхождат захаросаните плодове, тъй като не съдържат излишна захар, не са богати на въглехидрати и нямат високо съдържание на калории;
лиофилизираните плодове превъзхождат сушените плодове, тъй като хранителните им стойности не се губят, не съдържат оцветители и добавки, които обогатяват външния вид на плодовете;
лиофилизираните плодове превъзхождат замразените плодове, защото не съдържат излишна вода и могат да се съхраняват навсякъде (не само във фризера);
поради факта, че не съдържат вода, могат да се съхраняват дълго време (в оригиналната си опаковка, без контакт с въздуха или външната среда)
Най-големият румънски специалист фитотерапевт описва лиофилизираните плодове като единствените, които запазват „кръвта си“, дори и след консервиране.

Как да консумирате лиофилизирани плодове:

При контакт с други течни храни (кисело мляко, мляко, вода, плодов сок и др.), плодът се връща в първоначалната си форма, запазвайки всички хранителни елементи непокътнати.

Около 300 g плодове могат да бъдат възстановени от 30 g лиофилизирани плодове след добавяне на вода.

На практика те могат да се използват по същия начин като пресните плодове, в различни комбинации.

 

Лиофилизираните плодове са отличен избор по отношение на вкуса, хранителната стойност и нашето здраве.

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!