Основните традиционни великденски ястия от цял ​​свят

Мислили ли сте някога, че традиционните великденски храни говорят много за това как се празнува празникът по света? Съставките, които се използват, как се приготвя, как се сервира, кога и как да се яде, е много повече от рецепта. Те са символи и традиции на най-различни култури и религии.

Впуснете се в това пътешествие сред вкусовете на Великден в 20 страни и открийте историите и обичаите зад всеки от тези деликатеси.

 

Zurek – Полша

На Велика събота семействата отиват на църква, носейки храна, която ще бъде благословена и изядена на следващия ден. Сред тях Zurek супа - супа на базата на ръжено брашно, наденица, моркови, босилек и други подправки. Сервира се с варени яйца и често вътре в хляб. Въпреки че супата може да има леко кисел вкус, тя е високо ценена и смятана за една от най-традиционните великденски храни в Полша.

Supa poloneză de Paște Zurek servită în pâine cu cârnați, ouă și alte condimente.

Фанеска – Еквадор

Повече от супа, Fanesca е културно наследство на Еквадор. Съставките му идват от всички региони на страната и поради тази причина ястието представя разнообразието от храни и единството на еквадорския народ. В рецептата са добавени съставки като: риба, мляко, сирене, боб, пшенично брашно, чесън и 12 вида зърна, които символизират 12-те апостоли на Исус Христос.

Le Gigot d'Agneau Pascal – Франция

Френското великденско меню се основава на червено месо, за разлика от много страни, които предпочитат рибата. Агнето управлява абсолютно и причината е в самата религия, символизираща Христос. На Великден е обичайно да се приготвя Le Gigot d'Agneau Pascal, агнешка опашка, изпечена и поднесена с боб и картофи.

franceză de miel prăjită pe o farfurie

Bacalhau - Бразилия

В Бразилия е обичайно да се яде Bacalhau, деликатес, въведен в страната от португалците. Една от най-често срещаните рецепти е Бакалау, където рибата се приготвя със зеленчуци. Много семейства също се вдъхновяват от традиционните португалски рецепти, за да разнообразят менюто за великденски обяд.

un fel de mâncare cu bacalhoada făcut cu măsline și ouă de pește de cod, fel de mâncare foarte tradițională de Paște în Brazilia și Portugalia

 

Пържена шунка - САЩ

Американският Великден е много различен. Основното хранене не е обяд, а неделна вечеря. И типичната храна не е треска (име на риба), а пържена шунка със сладък вкус. За да се постигне този ефект, е необходимо да се "глазира" след пържене с кафява захар или мед, понякога се покрива с резенчета ананас.

șuncă prăjită cu ananas servită la Paștele American

Pizza Chiena - Италия

Pizza Chiena е типична великденска храна от Неапол, регион в Южна Италия. Според традицията се приготвя на Разпети петък и се консумира на Велика събота. Въпреки името, видът и вкусът се различават от традиционната пица. Въпреки че е кръгла, наподобява солена баница. Тестото му е със свинска мас, а пълнежът е различен, може да съдържа месо, сирена и яйца.

Pizza Chiena, typical Easter food from Italy made with cured meat, cheese and egg

 

Пашка - Русия

Пашка е руски десерт, пълен със символика. Пирамидалната му форма се отнася до гроба на Христос. Тортата е украсена с религиозни символи, като буквите на кирилица "XB", което означава "Христос Воскресе". Прави се със сирене, масло, захар, жълтъци и сушени плодове. Според традицията пашка се яде на Великден с Пасха, друга типична храна.

a pyramidal shape russian dessert called Pashka traditionally served on easter

 

Pasca – Румъния

Една от най-популярните великденски храни в Румъния, има езическо влияние. Pasca е сладък хляб с кръгла форма, направен със сирене и стафиди, златист на цвят, представляващ слънцето, което символизира живота. На Велика събота румънците приготвят Великден у дома, за да го благословят на литургията в Великденската неделя. Следвайки тази традиция, човекът ще има просперитет през цялата година.

romanian sweet bread made with cheese and raisins with a round shape and golden colour on top typical easter bread

Капиротада - Мексико

Типична мексиканска великденска храна, която започва да се яде по време на постите. Капиротада е хлебен пудинг с плодове, чиято рецепта варира в зависимост от региона. Някои съставки обаче не могат да липсват, като хляб, плодове, карамфил и канела. Този десерт символизира разпъването на Исус: хлябът е тялото; пръчици канела - кръста, и карамфил - ноктите.

sweet easter bread with raisins from Mexico

 

Пай Паскуалина – Аржентина

Аржентинската великденска трапеза има европейско вдъхновение. Pascualina Pie е от лигурийски произход, в Северна Италия. Това е пикантно ястие, пълно със спанак, артишок, магданоз, рикота и твърдо сварени цели яйца. Последният символизира възкресението на Христос. 33-те пласта, които изграждат тестото, символизират годините от живота на Исус.

slice of pascualina pie eaten at argentinian easter

 

Цуреки – Гърция

Цуреки е сладък плетен хляб със силна символика в езическите и християнските култури. И за двамата хлябът представлява живот, докато плетената питка има различни значения. В езическата култура тя прогонва злите духове, докато за християните трижилната лента символизира Светата Троица. След изпичане върху хляба се слагат боядисани в червено яйца, изобразяващи кръвта на Христос.

greek tsoureki braided bread with red painted eggs on top

Мона де Паскоа – Испания

В някои региони на Испания, по-специално в Каталуния, децата очакват с нетърпение понеделник, за да получат великденски монас от своите кръстници. В оригиналния си формат монасите са обикновени мъфини, украсени с варени яйца.

spanish brioches decorated with boiled eggs made especially for easter

Colomba Pascal – Италия

Всеки, който мисли, че храната не може да запечата мира между народите, е защото не познава историята на Colomba Pascal. Легендата разказва, че пекар в северния италиански град Павия подарил Colomba Pasca на краля, който бил във война с неговия град, с бонбон във формата на гълъб. Кралят толкова хареса хляба с портокалов вкус, че загуби намеренията си за война.

a dove-shaped easter bread served in Italy

 

Hot Cross Buns – Англия

Първоначално тези рулца се пълнеха със сушени плодове и се ядеха на Разпети петък. В наши дни е лесно да ги намерите пълни с шоколад и ядки през цялата година. Кръстът, нарисуван върху свитъците, се отнася до разпъването на Христос и прогонва злите духове. Също така според традицията даването на горещи кифли на приятели укрепва връзката.

easter bread rolls stuffed with dried fruits

 

Mämmi – Финландия

Една от типичните великденски храни във Финландия е Mämmi, десерт, приготвен от ръжено брашно, малц, меласа, вода, сол и портокалова кора. Отнема време за подготовка и може да отнеме 3 до 4 дни, за да бъде готов. За тези, които бързат, лесно се намира в супермаркетите, сервира се с малко сметана на Разпети петък, денят, в който трябва да избягвате домакинската работа и да ядете прости, студени ястия.

a dessert from Finland based on rye flour, malt, molasses, water, salt and orange zest served on a plate with cream

 Pinca – Словения и Хърватия

Това е сладък хляб, приготвен от пшенично брашно, яйца, захар, мляко, стафиди, лимонова или портокалова кора и завършен с прошек, местно вино. Първоначално той е създаден, за да отпразнува пристигането на пролетта, но в крайна сметка е включен в християнската традиция. Както в други култури, Pinca трябва да бъде благословена на Велика събота, за да се яде на Великден.

sweet breads called pinca typical easter food in croatia and slovenia

 

 Чакапули – Грузия

Чакапули е типичната грузинска великденска храна и се състои от агнешка яхния на основата на бяло вино, листа от естрагон, ткемали (зелени сливи), див лук и зелени чушки. Сервирайте горещо и гарнирайте с хляб. Въпреки че може да се яде през цялата година, най-голямо търсене има през пролетта, когато сливите още не са узрели.

tocană de miel și legume din Georgia rețetă tipică de Paște

Сувла – Кипър

Какво ще кажете за ядене на барбекю през Страстната седмица? Сувла е агнешко шишче, което кипърците обядват на Великден. Както в други култури, повлияни от Европа, яденето на този вид месо в Кипър е начин за почитане на жертвата на Божия Агнец.

souvla cipru gratar traditional in duminica Paștelui

Ескович - Ямайка

Като карибска страна, типичната великденска храна на Ямайка се основава на риба. След пържене се маринова в пикантен сос от бял лук, лентички моркови и чушка. Escovitch се сервира на Разпети петък с бял ориз или бамми, традиционен хляб от маниока.

jamaican pește la grătar servit cu mâncare bammy, tipică de Paște

 

Påskmus – Швеци

Påskmus е шведска безалкохолна напитка, направена с екстракт от хмел, малц и подправки, произведена специално за Великден. Създадена е през 1910 г. като безалкохолна алтернатива на бирата. Цифрите показват колко шведите обичат påskmus. Само по празниците на Страстната седмица те изпиват 10 милиона литра напитки. През останалата част от годината се нарича Джулмуст.

sticle de paskmust o băutură tradițională suedeză consumată în timpul Paștelui

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!