Основните традиционни великденски ястия от цял свят
Мислили ли сте някога, че традиционните великденски храни говорят много за това как се празнува празникът по света? Съставките, които се използват, как се приготвя, как се сервира, кога и как да се яде, е много повече от рецепта. Те са символи и традиции на най-различни култури и религии.
Впуснете се в това пътешествие сред вкусовете на Великден в 20 страни и открийте историите и обичаите зад всеки от тези деликатеси.
Zurek – Полша
На Велика събота семействата отиват на църква, носейки храна, която ще бъде благословена и изядена на следващия ден. Сред тях Zurek супа - супа на базата на ръжено брашно, наденица, моркови, босилек и други подправки. Сервира се с варени яйца и често вътре в хляб. Въпреки че супата може да има леко кисел вкус, тя е високо ценена и смятана за една от най-традиционните великденски храни в Полша.
Фанеска – Еквадор
Повече от супа, Fanesca е културно наследство на Еквадор. Съставките му идват от всички региони на страната и поради тази причина ястието представя разнообразието от храни и единството на еквадорския народ. В рецептата са добавени съставки като: риба, мляко, сирене, боб, пшенично брашно, чесън и 12 вида зърна, които символизират 12-те апостоли на Исус Христос.
Le Gigot d'Agneau Pascal – Франция
Френското великденско меню се основава на червено месо, за разлика от много страни, които предпочитат рибата. Агнето управлява абсолютно и причината е в самата религия, символизираща Христос. На Великден е обичайно да се приготвя Le Gigot d'Agneau Pascal, агнешка опашка, изпечена и поднесена с боб и картофи.
Bacalhau - Бразилия
В Бразилия е обичайно да се яде Bacalhau, деликатес, въведен в страната от португалците. Една от най-често срещаните рецепти е Бакалау, където рибата се приготвя със зеленчуци. Много семейства също се вдъхновяват от традиционните португалски рецепти, за да разнообразят менюто за великденски обяд.
Пържена шунка - САЩ
Американският Великден е много различен. Основното хранене не е обяд, а неделна вечеря. И типичната храна не е треска (име на риба), а пържена шунка със сладък вкус. За да се постигне този ефект, е необходимо да се "глазира" след пържене с кафява захар или мед, понякога се покрива с резенчета ананас.
Pizza Chiena - Италия
Pizza Chiena е типична великденска храна от Неапол, регион в Южна Италия. Според традицията се приготвя на Разпети петък и се консумира на Велика събота. Въпреки името, видът и вкусът се различават от традиционната пица. Въпреки че е кръгла, наподобява солена баница. Тестото му е със свинска мас, а пълнежът е различен, може да съдържа месо, сирена и яйца.
Пашка - Русия
Пашка е руски десерт, пълен със символика. Пирамидалната му форма се отнася до гроба на Христос. Тортата е украсена с религиозни символи, като буквите на кирилица "XB", което означава "Христос Воскресе". Прави се със сирене, масло, захар, жълтъци и сушени плодове. Според традицията пашка се яде на Великден с Пасха, друга типична храна.
Pasca – Румъния
Една от най-популярните великденски храни в Румъния, има езическо влияние. Pasca е сладък хляб с кръгла форма, направен със сирене и стафиди, златист на цвят, представляващ слънцето, което символизира живота. На Велика събота румънците приготвят Великден у дома, за да го благословят на литургията в Великденската неделя. Следвайки тази традиция, човекът ще има просперитет през цялата година.
Капиротада - Мексико
Типична мексиканска великденска храна, която започва да се яде по време на постите. Капиротада е хлебен пудинг с плодове, чиято рецепта варира в зависимост от региона. Някои съставки обаче не могат да липсват, като хляб, плодове, карамфил и канела. Този десерт символизира разпъването на Исус: хлябът е тялото; пръчици канела - кръста, и карамфил - ноктите.
Пай Паскуалина – Аржентина
Аржентинската великденска трапеза има европейско вдъхновение. Pascualina Pie е от лигурийски произход, в Северна Италия. Това е пикантно ястие, пълно със спанак, артишок, магданоз, рикота и твърдо сварени цели яйца. Последният символизира възкресението на Христос. 33-те пласта, които изграждат тестото, символизират годините от живота на Исус.
Цуреки – Гърция
Цуреки е сладък плетен хляб със силна символика в езическите и християнските култури. И за двамата хлябът представлява живот, докато плетената питка има различни значения. В езическата култура тя прогонва злите духове, докато за християните трижилната лента символизира Светата Троица. След изпичане върху хляба се слагат боядисани в червено яйца, изобразяващи кръвта на Христос.
Мона де Паскоа – Испания
В някои региони на Испания, по-специално в Каталуния, децата очакват с нетърпение понеделник, за да получат великденски монас от своите кръстници. В оригиналния си формат монасите са обикновени мъфини, украсени с варени яйца.
Colomba Pascal – Италия
Всеки, който мисли, че храната не може да запечата мира между народите, е защото не познава историята на Colomba Pascal. Легендата разказва, че пекар в северния италиански град Павия подарил Colomba Pasca на краля, който бил във война с неговия град, с бонбон във формата на гълъб. Кралят толкова хареса хляба с портокалов вкус, че загуби намеренията си за война.
Hot Cross Buns – Англия
Първоначално тези рулца се пълнеха със сушени плодове и се ядеха на Разпети петък. В наши дни е лесно да ги намерите пълни с шоколад и ядки през цялата година. Кръстът, нарисуван върху свитъците, се отнася до разпъването на Христос и прогонва злите духове. Също така според традицията даването на горещи кифли на приятели укрепва връзката.
Mämmi – Финландия
Една от типичните великденски храни във Финландия е Mämmi, десерт, приготвен от ръжено брашно, малц, меласа, вода, сол и портокалова кора. Отнема време за подготовка и може да отнеме 3 до 4 дни, за да бъде готов. За тези, които бързат, лесно се намира в супермаркетите, сервира се с малко сметана на Разпети петък, денят, в който трябва да избягвате домакинската работа и да ядете прости, студени ястия.
Pinca – Словения и Хърватия
Това е сладък хляб, приготвен от пшенично брашно, яйца, захар, мляко, стафиди, лимонова или портокалова кора и завършен с прошек, местно вино. Първоначално той е създаден, за да отпразнува пристигането на пролетта, но в крайна сметка е включен в християнската традиция. Както в други култури, Pinca трябва да бъде благословена на Велика събота, за да се яде на Великден.
Чакапули – Грузия
Чакапули е типичната грузинска великденска храна и се състои от агнешка яхния на основата на бяло вино, листа от естрагон, ткемали (зелени сливи), див лук и зелени чушки. Сервирайте горещо и гарнирайте с хляб. Въпреки че може да се яде през цялата година, най-голямо търсене има през пролетта, когато сливите още не са узрели.
Сувла – Кипър
Какво ще кажете за ядене на барбекю през Страстната седмица? Сувла е агнешко шишче, което кипърците обядват на Великден. Както в други култури, повлияни от Европа, яденето на този вид месо в Кипър е начин за почитане на жертвата на Божия Агнец.
Ескович - Ямайка
Като карибска страна, типичната великденска храна на Ямайка се основава на риба. След пържене се маринова в пикантен сос от бял лук, лентички моркови и чушка. Escovitch се сервира на Разпети петък с бял ориз или бамми, традиционен хляб от маниока.
Påskmus – Швеци
Påskmus е шведска безалкохолна напитка, направена с екстракт от хмел, малц и подправки, произведена специално за Великден. Създадена е през 1910 г. като безалкохолна алтернатива на бирата. Цифрите показват колко шведите обичат påskmus. Само по празниците на Страстната седмица те изпиват 10 милиона литра напитки. През останалата част от годината се нарича Джулмуст.