Как да направим перфектното тесто?
През вековете хората са открили перфектни комбинации от брашно, вода, мая и други съставки, за да създадат безкрайно разнообразие от вкусни сладкиши, хлябове, торти или бисквити. Зад всяко тесто се крие история, традиция и технология, предавана от поколение на поколение.
За перфектно тесто трябва да вземете предвид вида тесто, което искате да направите. Ето няколко съвета:
Тесто за хляб:
съставки:
Брашно: 500гр
Топла вода: 300 мл
Прясна или суха мая: 7гр
Сол: 10гр
Тесто за пица:
съставки:
Брашно за пица или брашно тип 00: 400гр
Вода: 250мл
Мая: 5гр
Сол: 8гр
Малко зехтин (по желание): 20мл
Тесто за тарти и пайове:
съставки:
Брашно за кекс: 300гр
Студено масло, нарязано на кубчета: 150гр
Студена вода: 50 мл
Малко сол: 5гр
Захар (за сладки варианти): 20гр
Тесто за бисквити:
съставки:
Бисквитено брашно или брашно с ниско съдържание на глутен: 250гр
Студено масло: 150гр
Пудра захар: 75гр
Ванилия (по желание): 5мл
Тези количества са ориентировъчни и могат да се коригират според предпочитанията
Точно както всеки готвач има своя собствена тайна за получаване на перфектното тесто, всяка рецепта става уникална. Тестото е мостът между суровите съставки и крайния резултат на торта или хляб, току-що изваден от фурната. В кулинарния свят тестото не е просто храна, а творение, израз на страст и майсторство. И така, започваме да месим и даваме живот на едно перфектно тесто, защото във всяка хапка е нашата история.