Историята на първия десерт в света

Терминът "десерт" се появява за първи път през 17 век и произлиза от френския глагол "desservir", който на румънски означава "почиствам масата". Салфетките и покривките трябваше да бъдат сменени преди последното ястие, което по това време беше деликатна поднос с плодове. Самото ястие е било известно като "le fruit" в дворцова атмосфера, но буржоазата го е наричала "десерт". Аристократичният "плод" е напълно заменен от "десерт" по време на Френската революция.

И така, в края на официалните хранения, какво са яли хората за десерт? Сладките на основата на плодове са популярни през 17-ти и 18-ти век, като често се използват конфитюри и консерви. Бисквитки, марципан, маршмелоу или замразени сладки също могат да бъдат сервирани от домакина.
Въпреки това вкусът на сладкишите постепенно стана по-малко важен от привлекателния им вид.

Като десерт могат да се сервират елегантни метални и стъклени конструкции, съдържащи цели ябълки или сливи. Друг път фигурките, изработени от фина захар, бяха в центъра на презентациите на десерти и не се ядеха. Ценителите на десерти от осемнадесети век трябваше да разберат архитектурния дизайн и да го възпроизведат в захарна паста.


Един такъв занаятчия направи от захар отсечената глава на Луи XV, военна сцена с войски и оръдия и скалата на Гибралтар, всички годни за консумация, но трудно можем да си представим гост на вечеря, който похапва захарен войник.


Декадентските и декоративни захарни скулптури стават политически нежелани за елитите в периода след революцията. Вместо специализиран и отчетлив естетически ефект, домакините предлагаха индивидуални сладки с общи имена и форми, които образуваха обща история.

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!