Форми за шоколад: как да ги изберете според това, от което се нуждаете

Формованият шоколад е класическо лакомство, обичано от хора от всички възрасти. Винаги е по-вкусно и по-интересно да ядете шоколад под формата на животни, коли, лъкове, сърца, което прави шоколада универсален сладкарски продукт. Не всички форми за шоколад са създадени еднакви и изборът на правилната форма може да направи цялата разлика в резултата от вашите шоколадови творения. Ние сме тук, за да ви помогнем в избора ви.

 

Ето малко информация за различните видове форми за шоколад, които се предлагат в нашия магазин и кои са най-подходящи за вас.

 

Поликарбонатните форми са най-популярните видове форми, използвани в шоколадовата индустрия. Изработени са от хранителна пластмаса, устойчиви на топлина, издръжливи и лесни за почистване. Поликарбонатните форми се предлагат в голямо разнообразие от форми и размери, което ги прави идеални за създаване на детайлни шоколадови фигури, сложни модели и дори триизмерни форми. Материалът има отлични свойства за разпределение на топлината, което гарантира равномерно стягане на шоколада във формата. Резултатът е шоколад с гладка текстура и професионален вид, идеален за подарък. Те са проектирани да могат да се използват многократно, без да губят формата или структурата си и са лесни за почистване, което ги прави чудесна инвестиция както за шоколатиери, така и за домашни производители на шоколад. Те могат да се използват многократно. Поликарбонатните форми обикновено се използват за масивни шоколадови фигурки като животни, сезонни форми и други декорации.

       

Силиконовите форми са друг популярен вид форми, използвани за направата на шоколадови фигурки. Изработени са от гъвкав, незалепващ материал, който е лесен за използване и почистване. Широката гама от форми и размери ги прави идеални за създаване на различни шоколадови дизайни, включително деликатни и сложни фигурки.

Едно от основните предимства на силиконовите форми е тяхната гъвкавост. Силиконовият материал е много гъвкав, което улеснява изваждането на шоколада от формата, без да се счупи. Това ги прави идеални за създаване на деликатен дизайн, който изисква сложни детайли и тънки стени, като цветя, листа и пеперуди. Силиконовите форми също са незалепващи, което означава, че шоколадът ще се освободи лесно от формата, дори ако има сложни форми или детайли. Тази функция е особено полезна за направата на кухи шоколадови фигурки, като великденски яйца, където шоколадът трябва да се извади от формата на две половини. Силиконовите форми обикновено се използват за изработване на деликатни и сложни фигурки, които изискват много детайли.

 

Металните форми, известни също като калаени форми, са друг вид форми, използвани в производството на шоколад. Изработени са от метал и се предлагат в кръгла, квадратна и правоъгълна форма.

В момента такива форми вече трудно се намират в магазините и дори в интернет, защото силиконът и поликарбонатът са по-популярни.

Металните форми са издръжливи, устойчиви на напукване и счупване, лесни за почистване и поддръжка, тъй като могат да се мият със сапун и вода. Освен това металните форми може да не произвеждат шоколадови бонбони с толкова детайли, колкото силиконовите форми поради тяхната твърдост. Металните форми обикновено се използват за направата на шоколадови блокчета, монети и други прости форми.

 

Пластмасовите форми за шоколад са друг вид форми, използвани в производството на шоколад, сходни по свойства с металните форми. Те са изработени от хранителна пластмаса и се предлагат в широка гама от форми и размери, включително сезонни, животински и геометрични мотиви. Пластмасовите форми са достъпна опция за домашни шоколатиери и дребномащабно производство на шоколад.

Пластмасовите форми могат да произвеждат шоколадови бонбони с гланцово покритие, но може да не са толкова хрупкави като шоколадите, направени с поликарбонатни форми. Освен това в тях не можете да приготвяте шоколад с пълнеж, за разлика от всички други разновидности на шоколадови форми. Пластмасовите форми обикновено се използват за направата на прости шоколадови форми като блокчета и монети.

         

След като знаете за различните видове форми, важно е да разберете процеса на темпериране на шоколада и значението му при създаването на шоколадови фигурки, независимо от формите, които изберете да използвате. Темперирането е от съществено значение, когато правите шоколадови фигурки, тъй като гарантира, че шоколадът ще се освободи лесно от формата и ще има професионален завършек. Ако шоколадът не е темпериран правилно, това може да доведе до тъп, сив на вид шоколад, който има восъчна текстура и няма да се освободи лесно от формата.

 

С правилните инструменти от GustaPro можете да създавате

× logo

Абонирайте се за нашия Newslatter, за да получавате най -новите оферти!